salam sume...
wah2 arini smpi 2 entry skali,,,,
erm,,nk post resepi my fav kueh...
mst la burger m'sia....
kalo break claz etika n audit mst beli kueh ni kt fak,,,,,
kalo mkn ari2 pun x pe,,,
mmg x jemu....
nway dulu penah gak try wat....
serius ni... tanpe p'tlgn mak,,,
tp x la sesedap mne pun,,,,hu3...
mklm la x cukup kriteria nk bg kueh ni gebu,,,,
tp mmg cnfrm sy akn mencube wat kueh ni bile cuti t,,,ha3,,,
hrp2 b'jaye n b'hasil la cubaan kedua sy ni,,,,
doakn ea,,,ceh mcm la nk b'perang,,,
ni resepinyr,,,
Bahan-Bahan:-
200 gm tepung gandum
140 ml susu cair/air (*guna susu cair,lg sedap)
2 sudu besar butter/margerine
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
sambal ikan bilis
timun
Cara Membuat:-
Masukkan semua bahan kecuali margerine. Gaul rata dan uli sekejap. Masukkan butter/margerine dan uli lagi hingga tidak melekit di tangan. Buat bulat besar. Tutup dengan cling film, biarkan kembang hingga 2 kali ganda (+- 40 minit). Tumbuk2 doh. Bahagikan kepada 8. Buat bentuk bulat dan atur dalam dulang. Biarkan naik 2x ganda. Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana panas. Balik2kan..Bila kekuningan angkat dan sejukkan. Belah 2 roti, jangan putus. Isikan sambal tumis bilis dan timun yang dihiris nipis.
0 bicara:
Post a Comment